Άγιος ΑχίλλειοςECO-τουρισμός - Άγιος Αχίλλειος

ECO-τουρισμός

Στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου εκτρέφουμε σπάνιες φυλές ζώων όπως τα βουβάλια Κερκίνης, η βραχυκερατική αγελάδα και ο ελληνικός χοίρος. Τα περισσότερα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής και μια περιήγηση στο νησάκι αρκεί για να τα συναντήσετε.

Υδροβιότοπος

Υδροβιότοπος Πρέσπες

Οι Πρέσπες αποτελούν τον μεγαλύτερο Εθνικό δρυμό της Ελλάδας. Ο υδροβιότοπος της μικρής λίμνης των Πρεσπών φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό πουλιών και φυτών. Σε αυτή την λίμνη αναπαράγεται ο αργυροπελεκάνος, ο ροδοπελεκάνος και άλλα σπάνια πουλιά. Αργυροπελεκάνος, θα δείτε σε κάθε σημείο της λίμνης. Πλέουν αμέριμνοι και να απολαμβάνουν την ηρεμία και την ασφάλεια που τους παρέχει η μικρή λίμνη των Πρεσπών. Το μέρος προσφέρεται για λάτρεις των πτηνών και την παρατήρηση τους η οποία μπορεί να γίνει σε πολλά μέρη του νησιού και όχι μόνο.

∧ αρχή της σελίδας

Eλληνικό βουβάλι

Βουβάλια Πρέσπες

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, το Eλληνικό βουβάλι (Bubalus bubalis) έχει εισαχθεί από την Ασία. Το 1952 εκτρέφονταν μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη περίπου 71000 βούβαλοι. Ο αριθμός των βουβάλων άρχισε να μειώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 60, οπού στις αρχές του 21ου αιώνα είχαν απομείνει περίπου 1000 βούβαλοι. Το κρέας του βουβάλου, όπως και το γάλα, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα αντίστοιχα προϊόντα που προέρχονται από τα κοινά βοοειδή και υπόσχεται να εξελιχθεί σε μία από τις κύριες πηγές προμήθειας κρέατος. Παρά ταύτα η εκτροφή βουβάλων αποκλειστικά για την παραγωγή κρέατος παρατηρείται μόνον πρόσφατα. Όταν οι βούβαλοι αναπτύσσονται και διατρέφονται κατάλληλα, το κρέας τους είναι εξαιρετικά τρυφερό και εύγευστο.

∧ αρχή της σελίδας

Bραχυκερατική αγελάδα

Βραχυκέρατη Αγελάδες Πρέσπες Άγιος Αχίλλειος

Με εξαφάνιση απειλείται η βραχυκερατική αγελάδα των Πρεσπών, μια σπάνια φυλή αγελάδας – νάνου, η οποία διαβιεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην περιοχή των Πρεσπών. Η προστασία του ντόπιου αυτού είδους είναι αναγκαία, καθώς ο πληθυσμός της έχει μειωθεί και έχουν απομείνει πολύ λίγα καθαρόαιμα ζώα. Στο έργο αυτό έχουμε την υποστήριξη του Save Foundation (Safeguard for Agricultural Varieties in Europe). Καθόλη την διάρκεια του έτους διατηρούνται στους βοσκότοπους και μόνον σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα προφυλάσσονται σε στάβλους πρόχειρης συνήθως κατασκευής. Οι αγελάδες καλύπτουν τις θρεπτικές ανάγκες τους κυρίως από τη βοσκή.

∧ αρχή της σελίδας

Eλληνικός χοίρος

Ελληνικός χοίρος Πρέσπες

Ο ελληνικός μαύρος χοίρος είναι σταβλισμένος μέχρι τον τέταρτο μήνα της ζωής του και μετά αφήνεται στο φυσικό περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να του χορηγηθούν φάρμακα στο ύπαιθρο. Ο Μαύρος Ελληνικός Χοίρος είναι η μόνη ευρέως γνωστή φυλή που αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Εκτός του μαύρου κυρίαρχου χρωματισμού υπάρχουν καφέ-κόκκινα και λευκά-μαύρα δείγματα. Ο αριθμός του είναι χαμηλός με πρόσφατα αυξητική τάση. Το κρέας του ενα προϊόν αμιγώς ελληνικό και «απειλεί» να καταλάβει τα καλύτερα τραπέζια του κόσμου, εξοστρακίζοντας το περίφημο ιταλικό προσούτο και το ισπανικό χαμόν. Το πολλά υποσχόμενο γκουρμέ προϊόν αποδεικνύει πως το μέλλον της ελληνικής αγροτιάς είναι στην ποιότητα και την επένδυση στις ντόπιες ξεχωριστές ποικιλίες και είδη.

∧ αρχή της σελίδας